Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

суббота, 6 мая 2017 г.

"Дзвони Чорнобиля стогоном будять"

27 квітня в центральній бібліотеці ім. Т.Шевченка відбулась екологічна година, приурочена Дню пам’яті Чорнобильської катастрофи  та 31-ій річниці трагедії  на ЧАЕС.

26 квітня, 31 рік тому, сталася найбільша техногенна аварія у світі – вибух на Чорнобильській АЕС. Її причиною прийнято вважати стрибок напруги в мережі, що спричинив два вибухи. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 тонн урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки понад 60 тонн радіоактивних речовин піднялись у повітря. Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 особи. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня. Кількість людей, які брали участь у гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, що міг стати наступним етапом трагедії. Одразу після аварії майже 8,5 млн. людей були опроміненими, близько 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини та бору. Уряд СРСР, очевидно, намагався приховати цю трагедію від світу через нав’язливу ідею секретності. Та не вдалося. Після аварії з 30-кілометрової зони відчуження було вивезено 115 тис. осіб. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів.

Про це та багато ще цікавого розповіли учням 8-В класу ЗОШ №3 (кл. кер. Шпенюк Леся Миколаївна) калуські ліквідатори, які прийшли цього дня на зустріч – Олійник Ярослав Михайлович (заступник командира Івано-Франківського протипожежного батальйону); Місюра Ярослав Борисович (командир роти цього ж батальйону); Мельник Сергій Іванович (командир відділення автомобільного зв’язку та освітлення).

Розповідь ліквідаторів доповнювали відео сюжети про вибух на ЧАЕС та про сучасний Чорнобиль.

Комментариев нет:

Отправить комментарий