Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

четверг, 24 мая 2018 г.

Круглий стіл на тему
 «Краяни у військово-політичній фармації Січових Стрільців 1-ї Української Дивізії «Галичина» Української національної армії (квітень 1943р. - травень 1945р»)

У п’ятницю, 27 квітня у центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка відбувся круглий стіл на тему: «Краяни у військово-політичній фармації Січових Стрільців 1-ї Української Дивізії «Галичина» Української національної армії (квітень 1943р. - травень 1945р»).

Сам формат заходу передбачав виступи місцевих істориків та краєзнавців на найбільш дискусійні питання, які стосуються історії дивізії «Галичина».
Розпочав круглий стіл кандидат історичних наук Ігор Ільницький. Він розповів слухачам про умови, у яких формувалася перша Українська дивізія «Галичина» та етапи її розвитку.

Вчитель історії Калуської ЗОШ № 3 Ємілія Андріїів говорила про українську греко-католицьку церкву в умовах війни, її роль в формуванні духу УД «Галичини». Розповіла вона і про Андрея Шептицького, який діяв в інтересах українців та допомагав їм, беручи велику відповідальність за духовну опіку над дивізією. Також, були зачитані і листи, які дивізійними писали Шептицькому.

Після чого до слова був запрошений о. Володимир Олійник, який розповів про сучасне українське капеланство, провівши паралель між тодішньою та теперішньою душпастирською роботою капеланів на війні.

Мала можливість виступити і фундатор музею-оселі родини Івана Франка Лідія Іваницька , яка оповіла присутнім про свого батька, який служив у цій дивізії.

Про відомих на даний момент історичній науці калушан та мешканців калуського району, які служили в дивізії, доповідав науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний. Він подав учасникам круглого столу біографічні дані та цікаві життєві факти про місцевих дивізійників. Після чого працівник музею розповів про тогочасну західноукраїнську пресу, яка була доволі пропагандивною, бо писалася під наглядом німецького керівництва.

На завершення модератор заходу Ігор Ільницький подякував всім слухачам за увагу та попросив присутніх належно пам’ятати та вшановувати пам'ять українських героїв.

Комментариев нет:

Отправить комментарий