Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 6 августа 2018 г.

Презентація науково-краєзнавчого видання 
«Церква в Петранці: історія і сучасність»
У неділю, 15 липня, у Калуській центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбулася презентація науково-краєзнавчого видання калуської журналістки Дарії Мельник (у заміжжі Ониськів) «Церква в Петранці: історія і сучасність».
Привітати авторку з виходом книги прийшли її рідні, знайомі, колеги по роботі, уродженці Петранки.
Презентацію благословив адміністратор церкви рівноапостольних Кирила і Методія о. Степан Скібіцький. Священик не лише привітав свою парафіянку із виходом книги, а й вручив їй подячну грамоту від Калуського деканату УГКЦ.
Як повідомила авторка, над книжкою вона працювала два з половиною роки. Матеріали вишукувала в Інтернет-виданнях, в бібліотеках, опрацьовувала метричні книги в Івано-Франківському та Львівських архівах, спілкувалася зі старожилами.
У своїй книзі Дарія Мельник розповідає не лише про історію церков у Петранці – церкву Перенесення мощів св. Миколая та церкву Святого мученика Юрія (перша згадка про дві церкви в Петранці, яку віднайшла авторка, датована 1660 роком), а також про священиків, які в той чи інший історичний період несли тут свій душпастирський послух, та їхніх нащадків. У цьому багато допомогло авторці те, що їй вдалося віднайти нащадків деяких парохів, причому навіть в четвертому коліні.
За словами модератора заходу старшого наукового співробітника Калуського краєзнавчого музею Івана Тиміва, ця книга є грунтовною працею в галузі історичного краєзнавства. Адже у ній розповідається про історію церков у Петранці від ХVII століття і до наших днів. Науковець відзначив, що тут дуже добре опрацьовані історичні джерела, подана детальна характеристика храмів, а також вміщено розповіді очевидців про церковну громаду в роки підпілля УГКЦ. Описується і період відновлення діяльності церков після 27-28-річного їхнього закриття радянською атеїстичною системою.

– Окремий розділ авторка присвятила парохам. Йдеться про священиків, які тут служили, їхніх нащадків. А також дяків і паламарів, які обслуговували церкви, що говорить про енциклопедичний характер праці, – наголосив Іван Тимів. – Зібрані в книзі й майже 150 світлин, найдавніша з яких датована другою половиною 1862 року.
При цьому Іван Тимів додав, що хоча Дарія Ониськів за фахом філолог, а працює журналістом, у неї є добре історичне чуття, яке й допомогло у створенні такого потужного науково-краєзнавчого видання.
На те, що книжка «Церква в Петранці: історія і сучасність» Дарії Мельник відповідає всім науковим канонам, вказав і доктор історичних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Олег Малярчук. Він водночас є автором передмови та рецензентом видання.

– У цій книзі розкривається феномен української сільської громади, яка зуміла згуртуватися навколо церкви, зберегтися і колективно вижити, – акцентував науковець.
На його думку, кожному селу за щастя мати таку книжку.
Схвально відгукнулася про авторку та її видання перший заступник міського голови Калуша Галина Романко. Привітала Дарію Ониськів із виходом книги громадська діячка, заслужений вчитель України Оксана Тебешевська. Вона назвала її «міні-історією бойківського краю і Греко-Католицької Церкви». Своє слово про книгу від уродженців Петранки сказав головний спеціаліст управління цивільного захисту й надзвичайних ситуацій Калуської міської ради Віктор Федорів.
Вітали винуватицю події також інші присутні на заході.
арія Ониськів подякувала всім тим, хто допомагав інформативно, надавав фінансову та моральну підтримку, у тому числі й своїй родині. А також тим, хто зацікавився книгою і прийшов на презентацію.

Комментариев нет:

Отправить комментарий