Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 6 августа 2018 г.

Круглий стіл 
«Конституції України – основний закон громадянського суспільства і держави»
З нагоди відзначення 22-ї річниці Конституції України в центральній бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка відбувся круглий стіл «Конституція України – основний закон громадянського суспільства і держави.
Модератор заходу Олег Ониськів , працівник Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області, викладач Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, представив учасників круглого столу, а саме: Сухарник І.І., суддю Калуського міськрайонного суду; Костів С.С., керівника апарату суду; Михайлюк Л.М., помічника судді; Дзундзу Л.Я., начальника служби у справах дітей Калуської міської ради; Корольова В.В., викладача Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ; Голинську Н.А. вчителя ЗОШ І-ІІІ ст. №4; Ільницького І.В. – кандидата історичних наук, викладача Калуського політехнічного коледжу; Відливаного О.В., наукового співробітника меморіального музею «Калуська в’язниця»; Кирилович Л.О., голову міськрайонного  об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка; Держко Вікторію, Дембович Яну, студентів Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.
На обговорення було винесено наступні питання:
   Дотримання прав та свобод людини і громадянина.
  Проблеми реалізації соціальних, культурних, трудових прав людини і громадянина.
  Доступ до правосуддя та можливість скористатися правовою допомогою адвоката.
  Залежність Конституції України від політичної ситуації в країні.
  Діяльність органів державної влади і органів місцевого самоврядування відповідно до принципів, функції і повноважень, визначених Конституцією України.
Розпочав обговорення Ігор Ільницький – кандидат історичних наук, викладач Калуського політехнічного коледжу, який розповів про перші спроби прийняти Конституцію України. Доповненням до розповіді був перегляд відео сюжету.
Сухарник І.І., Михайлюк Л.М. та Брусак С.В. звернули увагу на роботу суду, назвали основні завдання судової реформи та акцентували увагу на підвищенні довіри до суду.
Голинська Н.А. наголосила на реалізації «Закону про освіту», а особливо про доступність освіти для нацменшин, напрямки та завдання інклюзивного навчання.
Начальник служби у справах дітей Калуської міської ради Дзундза Л.Я. у своєму виступі звернула увагу  на належний правовий захист дітей в Україні.
Голова міськрайонного  об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка  Кирилович Л.О.  проінформувала присутніх  про право громадян на свободу об'єднання, що є невід'ємним правом людини, і гарантується Конституцією і законодавством України. А товариства «Просвіта» якраз і є одним із найдавніших таких об’єднань, що в цьому році відзначає 150 років.

Комментариев нет:

Отправить комментарий