Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

вторник, 24 сентября 2019 г.

Історичний етюд 
«Тернистий шлях державотворення»

16 липня в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбувся історичний етюд «Тернистий шлях державотворення» з нагоди річниці прийняття Верховною Радою Декларації про державний суверенітет України.
16 липня 1990 року стало важливою датою становлення української державності, адже в цей день Верховна Рада України проголосила Декларацію про державний суверенітет України – історичний документ, який став предтечею ухваленого роком пізніше Акта проголошення незалежності України. В самому документі суверенітет трактувався як «верховенство, самостійність, повнота й неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». Українська Декларація про суверенітет стала фактично програмою побудови незалежної держави. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом». Єдиним джерелом влади визначався народ України. Хоча Декларації не було надано статус конституційного акту, до Конституції УРСР були внесені статті, що проголошували верховенство українських законів над союзними. Це стало важливим кроком для наповнення Декларації реальним змістом. День проголошення Декларації був оголошений святковим і вихідним на території України. А її перша річниця ознаменувалася велелюдними урочистими мітингами і демонстраціями по всій Україні. Саме боротьба за реалізацію положень Декларації про державний суверенітет України, за власну незалежну державу нарешті привела до прийняття Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р.
Захід був організований працівниками центральної бібліотеки ім.Т. Шевченка та КЗ "Музейно-виставковий центр", модератор Наталія Мельник – науковий співробітник музею-оселі родини Івана Франка. Присутні переглянули відео сюжети про події буремного 16 липня 1990 року, які підготували працівники центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка, а також заслухали доповідь старшого наукового співробітника краєзнавчого музею Калущини Івана Тиміва «Прийняття Декларації про державний суверенітет, зміст, історичне значення даного документа», історичне повідомлення «Вплив Декларації про державний суверенітет на Конституцію України» підготував старший науковий співробітник Меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний, а про події на Калущині, що передували проголошенню Декларації про державний суверенітет розповіла учасникам заходу науковий співробітник Меморіального музею «Калуська в’язниця» Людмила Андрійчук. Також працівники бібліотеки підготували книжково-ілюстративну виставку «Декларація про державний суверенітет – перший крок до незалежності України».
Історичний етюд продовжили цікаві спогади учасників тих подій, зокрема своїми враженнями поділилися: громадський діяч Петро Цюпа, голова Міськрайонної організації "Конгрес українських націоналістів" Олег Кушлик, калуський просвітянин та громадський діяч Іван Ткачик, громадський активіст, учасник АТО Роман Король та ін. Присутні відзначили, що прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Цей документ відкрив новий етап в історії нашого народу, проголосивши основні політичні, економічні, соціальні цілі, довгострокові перспективи розвитку Української держави. Декларація стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року.




Комментариев нет:

Отправить комментарий