Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 30 октября 2017 г.

Патріотична зустріч 
«Повстанська армія на Калуських теренах»

 З нагоди відзначення Дня захисника України та 75-ліття від початку формування Української повстанської армії (УПА)  12 жовтня 2017 року в Центральній бібліотеці  ім. Т. Шевченка відбулася патріотична зустріч.
14 жовтня в Україні щороку відзначається День захисника України  - з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві. Цьогорічне святкування Дня захисника України присвячене 75-літтю від початку формування Української повстанської армії (УПА), яка зробила значний внесок у боротьбу за незалежність нашої держави, формування національної самосвідомості Українського народу, продовжила його військові та державотворчі традиції. Адже, Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якої було відновлення української державності.

 Ведуча заходу – працівник бібліотеки  Ольга  Небилович  розповіла  про історію створення Української Повстанської Армії та формування її перших відділів. Заснована УПА на зламі 1942–1943 років і діяла до вересня 1949-го, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб. Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів (далі – ОУН) 1920–1930-х років. Боротьбу УПА у формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років і національно-демократичне відродження кінця 1980-х – початку 1990-х.

Про події визвольної боротьби Української  Повстанської Армії та безпосередню свою участь у ній  з присутніми поділився  станичний  Калуської станиці Братства вояків ОУН - УПА Степан Петраш . Цікавою та змістовною була   розповідь про героїчну боротьбу повстанських загонів у нашому краї та  про відомих командирів УПА історика,  наукового працівника краєзнавчого музею Калущини  Івана Тиміва.       Також на заході  презентував свою нову, дев’яту книгу із циклу «Герої не вмирають» калуський дослідник,  провідний  бібліотекар з краєзнавчої роботи ЦБ ім. Т.Г.Шевченка Микола  Когут. Видання має велике значення для вивчення історії нашого краю, а особливо тієї частини, яка торкається історії УПА на Калущині. Книга містить біографії діячів ОУН – УПА (наших земляків), а також багато фотографій героїв та відомості про їх вшанування в пам’ятниках, дошках чи хрестах на могилах. На закінчення заходу присутні вшанували всіх тих, хто поліг за волю українського народу, славних синів України хвилиною мовчання.
Світлина від Тетяни Лантвіт.Світлина від Тетяни Лантвіт.Світлина від Тетяни Лантвіт.







Комментариев нет:

Отправить комментарий