Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

среда, 3 января 2018 г.

Історичний портрет 
«… Я б обрав життя, яке прожив»
24 грудня  2017 року у центральній бібліотеці ім. Т.Шевченка  відзначили 80 років від дня народження В’ячеслава Чорновола - політика, літературного критика, публіциста, діяча руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу.  В’ячеслав Чорновіл завжди був настільки живою людиною і жив у реальному часі, настільки реально реагував на ті події, які були, і настільки серйозно своєю активністю їх трансформував, що нині важко відповісти, як би він діяв у тій чи іншій ситуації. Крім того, він серйозно змінювався впродовж усього часу. В’ячеслав Чорновіл 1990 року – це не Чорновіл 60-х, Чорновіл 1994-го – це ще інший рівень позиції. У всі ці періоди була інша ситуація, і він завжди знаходив свій шлях для її вирішення. В’ячеслав Чорновіл 1999-го – ще інший: вирішив відмовитися від політики конструктивної опозиції, натомість схилився до рівня абсолютно непримиренної опозиції. Про активну громадську діяльність В. Чорновола та її наслідки розповів викладач Прикарпатського університету ім.В.Стефаника, Олег Малярчук.

   Присутні на заході ділилися спогадами про перебування В.Чорновола на Калущині. Надзвичайно пізнавальними та цікавими були розповіді громадських діячів Петра Цюпи, Павла Погинайка, Євгена Гірника, Лесі Кирилович, Юрія Погинайка, Степана Петраша та Богдана Сімківа.

  В’ячеслав Чорновіл не є і не був просто актуалізованим політиком партійної конкретики. А саме таким його зазвичай сприймали, саме за це з ним воювали, саме на тому стояла його популярність. Це лише одна й далеко не найвизначніша іпостась В’ячеслава Чорновола. Насправді він і донині залишається стратегічним генієм українського національного самоусвідомлення, структурований практикою філософ дисидентства, людина вершинної суспільно-демократичної думки XX століття, український демократичний "фундаменталіст".
 Він не став Президентом України. Але став її національним Героєм — посмертно. Його вбили в русі — у дорозі, по шляху до тієї, іншої України, за яку він платив здоров´ям і життям.Ця рана ніколи не загоїться. В’ячеслав а Чорновола було вбито жорстоко й підступно, після тривалої психологічної облоги, після масового творення облудної громадської думки. Убито наприкінці тисячоліття, кривавого й загрозливого для України. Убито, як убивали всіх її національних провідників — від Івана Мазепи до Хмеля, від Симона Петлюри до Грушевського, від Тараса Шевченка до Франка, від Степана Бандери до Василя Стуса та Івана Світличного.


Комментариев нет:

Отправить комментарий