Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

вторник, 24 апреля 2018 г.

«Роль методичної служби в умовах децентралізації»
22 березня 2018 р. на базі центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка відбувся обласний семінар методистів, на якому обговорювались питання щодо майбутнього публічних бібліотек.

Сьогодні в мережі бібліотечних закладів відбуваються значні зміни, які пов’язані з реформою децентралізації – створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).  У зв’язку з цим  змінюються власники бібліотек, частина установ реорганізовується, деякі закриваються. Наскільки публічні бібліотеки зможуть адаптуватися в сучасних умовах та наскільки вони зможуть трансформуватися залежить не тільки їх майбутнє, але і доля галузі культури в цілому. Якою ж має бути бібліотека майбутнього, як сучасний, багатопрофільний, інформаційний культурно-дозвіллєвий центр, який акумулюватиме різноманітні інформаційні потоки і забезпечуватиме рівноправний доступ усім соціальним групам до інформації і знань - таким був основний меседж  семінару. Начальник управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Гринів Іванна Романівна привітала учасників семінару та зауважила, що дуже приємно що базою для його проведення обрано саме центральну бібліотеку ім. Т.Шевченка. Це означає що ми рухаємось у правильному напрямку, адже значна трансформація бібліотечних закладів у м. Калуші уже відбулася, бібліотеки стали сучасними  інформаційними, культурними, просвітницькими центрами для місцевої громади. Також учасників семінару привітала Бабій Людмила Василівна – директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім.І.Франка.  Своїм досвідом роботи поділились Стратієнко І.І. - завідувач сектору культури Верхнянської ОТГ, Іванишин Ю. Я. - заступник голови Старобогородчанської ОТГ,  Якубенко С.С. - в.о. начальника відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради ОТГ, завідувач публічної бібліотеки ім. В.Грабовецького селища Печеніжин.

Про вплив методичної служби на діяльність бібліотек  в умовах децентралізації, як методистам кваліфіковано виконувати свої функціональні завдання в умовах проведенням реформи децентралізації, на що в першу чергу спрямовувати свою діяльність розповіла Фіцик Софія Григорівна -  завідувач науково-методичного відділу ОУНБ ім.І.Франка. Вона доповнила виступ дуже цікавими та змістовними презентаціями  - «Національна програма і дорожня карта трансформації публічних (в т.ч. дитячих) бібліотек у багатофункціональні культурно-комунікативні простори», «Бібліотека – дім успішних починань та соціальної взаємодії», «Команда розвитку об’єднаного краю» та  «Життя бібліотеки в ОТГ» (досвід Смизької селищної ради Рівенської обл.). Також Фіцик С.Г. розповіла про VI Всеукраїнську школу методиста «Методична служба: індикатор та імпульс інноваційної культури в умовах децентралізації», яка відбулася в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  у листопаді 2017 року. Там обговорювались актуальні проблеми, зокрема: реформування мережі публічних бібліотек та скорочення їх кількості; недосконале бібліотечне законодавство; створення єдиного інформаційного простору і корпоративної діяльності; кібербезпека та необхідність створення вітчизняного програмного забезпечення, недотримання рекомендованих нормативів поповнення бібліотечних фондів новими виданнями тощо.

Про роботу бібліотечних закладів м.Калуша у своїй презентації «Бібліотеки м.Калуша: відкриті, сучасні доступні» розповіла директор комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» Воробець Наталія Андріївна. Вона також подякувала всім присутнім за участь та плідну роботу.

Підводячи  підсумки семінару учасники прийшли до висновку, що сучасна публічна бібліотека майбутнього повинна стати не тільки простором для вільного спілкування, самореалізації, освіти  та творчості, але має позиціонувати себе і як активний член громади, що трансформує свої послуги відповідно до потреб місцевої громади, професійно зростати та активно впроваджувати інновації. Це і буде запорукою успіху та сталого розвитку бібліотек.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий