Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 11 февраля 2019 г.

Година пам’яті 
«Не вигаснув вогонь його душі» та презентація книги «Жбан запашного напою
25 січня 2019 року виповнилося б 70 років Василеві Ганущаку, відомому українському поету, перекладачу, літературному критику, публіцисту і журналістові, члену Національної спілки письменники України, лауреату премії ім. В. Стефаника, жителю міста Калуша.

З нагоди ювілейної дати в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася година пам’яті  «Не вигаснув вогонь його душі» та презентація книги «Жбан запашного напою».
«Жбан запашного напою» - це книжка літературно-критичних та літературознавчих розповідок Василя Ганущака, упорядкованих літературним критиком та головою обласної спілки письменників України Євгеном Бараном. А зібрала ці всі прижиттєві доробки письменника його дружина Валентина Корнійчук. Презентував книгу її упорядник - літературний критик, голова обласної організації Національної Спілки письменників України Євген Михайлович Баран. Він розповів, що книга вийшла з друку в 2017 році  за підтримки обласної програми по книгодрукуванню.

Книга складається зі статтей, розвідок періоду з 1979 року до 2008 року.Всі матеріали в книзі поділені на шість розділів: у першому розвідки, присвячені українській класичній літературі; у другому – перекладній літературі та українській літературі в Румунії та Пряшівщині  (це його кандидатська робота); третій розділ – це рецензії на книги; четвертий розділ – статті, присвячені художньо-образотворчій спадщині українських митців; п’ятий розділ – матеріали, присвячені українському класичному набутку ХХ століття; і останній, шостий розділ – статті, рецензії про книги прикарпатських авторів, зокрема і наших калуських літераторів.

Цього дня у читальному залі бібліотеки зібралися калушани, які добре знали Василя Ганущака. Звучало багато теплих слів про цю людину з уст  калуських літераторів Петра Шевчука, Івана Ткачика, Романа Бревка, доброго товариша Василя Ганущака, музикознавця з Дрогобича Володимира Грабовського та інших.

Модерувала захід письменниця, літературознавець, педагог, Заслужений вчитель України, член Національної Спілки письменників України, громадська діячка Оксана Степанівна Тебешевська. Працівниками бібліотеки була підготовлена слайд-презентація фотографій про життя та творчість Василя Ганущака.

Василь Ганущак мав добрий літературний смак і був делікатний в оцінюванні. Це не заважало йому залишатись принциповим і фаховим. Сьогодні, коли руйнуються основи літературної і літературно-критичної традиції, -  тихе, фахове, чесне слово Василя Ганущака допомагає зберегти український культурний простір.

 Література впустила Василя Ганущака  у своє безмежжя, і він там почував себе як удома, був чутливим до краси слова і надзвичайно вимогливим до його вживання як у художньому творі, так і в побутовій бесіді, мав, за словами літературного критика Дмитра Юсипа, «що казати людям, і вмів це прекрасно робити…» Таким і залишиться він у нашій пам’яті.








Комментариев нет:

Отправить комментарий