Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

вторник, 23 декабря 2014 г.

«Чорнобильські дзвони лунають над нами»



              


 У середу, 17 грудня 2014 року, в Центральній  бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася зустріч – спогад «Чорнобильські дзвони лунають над нами». Гостем заходу був калушанин Ярослав Олійник.
Указом Президента України від 10 листопада 2006 року був встановлений «День ліквідатора» на Чорнобильській АЕС. З того часу, щороку 14 грудня, відзначається свято тих, хто врятував Україну та світ від ядерного лиха.
    Гостем заходу був калушанин Ярослав Олійник, заступник командира Івано – франківського протипожежного батальйону, голова обласного громадського об’єднання “Прикар-бат Чорнобиль».
    Ведуча зустрічі бібліотекар читального залу ЦБ Оксана Матковська наголосила, що «…майже 30 років тому світ здригнувся від страшної звістки про аварію на Чорнобильській АЕС. Трагедія, яка сталася у квітні 1986 року в центрі Європи, увійшла в історію людства, як найбільша в світі ядерна катастрофа. Ще у 1994 році громадські організації чорнобильців звернулися до керівників України із проханням заснувати у календарі День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Таким став день 14 грудня.
   На зустрічі – спогаді із Ярославом Олійником були присутні учні 10 класу калуської ЗОШ №1 I-III ступенів. (керівник Німак Оксана Богданівна). Учні із великим зацікавленням слухали розповідь гостя про нелегкі будні героїв – чорнобильців, задавали запитання. Зокрема, чи дбає держава про ліквідаторів аварії на ЧАЕС, чи мають вони пільги на оздоровлення і т.д. Ярослав Михайлович дав на них вичерпні відповіді, наголосивши, що «героям – чорнобильцям поставлено пам’ятники, пам’ятні дошки, покладаються квіти та хотілося, щоб владні структури не забували про родини померлих чорнобильців. Із 249 чоловік батальйону вже 70 – ть відійшли від нас…».
   Присутні на зустрічі мали можливість переглянути документальний фільм «Чорнобиль. Як це було…», у якому на основі споминів очевидців та учасників подій показано «героїчний чин ліквідаторів на ЧАЕС». Добрим доповненням до заходу прозвучали вірші Богдана Сімківа ( «Пам'ять», «Чорнобильські дзвони») у виконання працівника ЦБ Оксани Сисак.
   Гість Ярослав Олійник подякував за запрошення і закликав молодь «берегти матір – Україну, як 1986 р. чорнобильці, а тепер – вояки АТО».
DSC_0212_1.jpg
DSC_0213_1.jpg
DSC_0214.JPG
DSC_0217_1.jpg
DSC_0220_1.jpg
DSC_0221_1.jpg
DSC_0230_1.jpg


Комментариев нет:

Отправить комментарий