Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 5 июня 2017 г.

«Калуські історичні студії» та «Калуш на давній поштівці та фотографії» - 
нові видання про наше місто

З нагоди  відзначення 580-ої річниці з часу першої письмової згадки про Калуш в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулись книжкові презентації.
 
26 травня 2017 року  калушанам презентували третій  (перший – «Світич» - 2012 р., другий «Нам пора для України жить» - 2017 р.) науковий збірник статей «Калуські історичні студії», який виданий за кошти міського бюджету (7 000 грн.) по Комісії з питань підтримки книговидання місцевих авторів міста Калуша. Наклад – 70 примірників, видавництво «ФОЛІАНТ» (м. Івано-Франківськ). Автори збірки калушани – доктори і кандидати наук, краєзнавці, які підготували розвідки про маловідомі сторінки історії нашого міста.

З вітальним словом до авторів видання та присутніх звернулась начальник управління культури, національностей та релігій Іванна Гринів, яка подякувала авторам за їхню працю, наголосила про важливість і потрібність таких книг, а також сказала, що міська влада і надалі буде підтримувати такі видання.

 Модератор презентації – старший науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів – ознайомив присутніх з матеріалами, що увійшли до збірника. Зокрема, звернув увагу на новизну фактографічного матеріалу, яким  вирізняється стаття історика Петра Сіреджука. У статтях Івана Тиміва розглянуто нові джерельні матеріали про чисельність єврейського населення на Калущині у XVIII сторіччі та дзвоноливарну продукцію відомих калуських ливарників Антонія Серафина й  родини Фельчинських. Стаття історика Ігоря Ільницького віддзеркалює події Великої війни 1914–1918 рр. Життєвий і бойовий шлях відомого повстанського командира Івана Гонти Гамалії відображено в студії львівських учених Оксани та Андрія Франків. Цікаві матеріали про життя греко-католицьких громад Калуша й Калущини в минулому й тепер подали дослідники Надія Руско та Емілія Андріїв. Студія історика Олега Малярчука – це розгорнута розповідь ученого про основні етапи становлення хімічної індустрії в Калуші.

У додатках подано документ про першу письмову згадку (оригінал і переклад), цікаві біографічні відомості про історичних діячів – вихідців із Калуша й Калущини, документи й нововиявлені фотоматеріали з альбому лейтенанта М. Нагеля. 

Рецензентами видання є доктори історичних наук Микола Литвин, Ігор Райківський  та кандидат історичних наук Андрій Франко. Літературне редагування здійснила викладач Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка Галина Довжанська, а дизайн обкладинки – директор КЗ «Музейно-виставковий центр» Артур Єфремов.
В оформленні книги використано твори калуського художника Мирослава Гаталевича, світлини з колекцій авторів статей та фотоматеріали з фондів Краєзнавчого музею Калущини.


27 травня 2017 року відбулась презентація альбому «Калуш на давній поштівці та фотографії», який вийшов у видавництві «Папуга» (м. Львів)  накладом 500 примірників. На видання альбому з бюджету міста виділили 56 700 грн.

Перший заступник міського голови Галина Романко привітала усіх з днем міста, подякувала авторському колективу за титанічну працю та зазначила, що міська влада підтримує та завжди сприятиме  у втіленні подібних проектів.

Олег Малярчук, який презентував альбом, познайомив присутніх з його наповненням,  розділами та представив всіх тих, хто долучився до такої кропіткої роботи. Він розповів, що у виданні зібрано 104 поштівки і 44 фотографії. Альбом складається з трьох розділів: «Поштівки», «Фотографії», «Знахідки». У виданні відібрано найбільш вартісні листівки про Калуш, показано титульну й зворотну сторону пам’яток із усіма написами й поштовими марками та штемпелями.

У підготовці альбому брали участь: Олег Малярчук, доктор історичних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, член Національної спілки краєзнавців України; Ігор Ільницький, кандидат історичних наук, викладач-методист ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж»; Іван Тимів, старший науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини, історик, член Національної спілки краєзнавців України; Олексій Оніщук, зберігач фондів Центрального державного історичного архіву України у місті Львів, краєзнавець; Мар’яна Штогрин, кандидат філологічних наук, викладач Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, перекладач.

Рецензентами виступили Оксана Когут, доктор філологічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Ігор Райківський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри «Історії України» Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, які теж були присутні на презентації.

На презентації виступили науковці Ігор Райківський, кандидати історичних наук, доценти кафедри «Історії України» Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Олег Єгрешій та Андрій Королько (члени Національної спілки краєзнавців України), які зазначили, що видання цих двох книжок є насправді дуже значимою подією для міста та Прикарпаття.





Комментариев нет:

Отправить комментарий