Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 9 марта 2020 г.

Година вшанування
 «У полум’ї Чорнобильського болю»
12 грудня з нагоди відзначення Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС в центральній бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка відбулась година вшанування «У полум’ї Чорнобильського болю».
День ліквідатора аварії на ЧАЕС відзначається в Україні щорічно 14 грудня. Саме в цей день в 1986 році був введений в експлуатацію захисний саркофаг над зруйнованим енергоблоком атомної станції в Чорнобилі. Через 20 років пам'ятна дата на честь ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи в історії людства була закріплена на державному рівні.
Число пожежних, військових і добровольців, які брали участь в ліквідації наслідків аварії, становить понад півмільйона людей, їх називають "тими, хто врятував світ".
Вибух на Чорнобильській атомній станції 26 квітня 1986 року призвів до жахливих наслідків. Внаслідок викиду в атмосферу радіоактивних речовин, зараженню піддалися близько 200 тис. кв. км земель, 70% з яких - території України, Білорусі та Росії.
Київська та Житомирська області України, Гомельська область Білорусі та Брянська область Росії найбільш постраждали від забруднення. Радіоактивна хмара досягла і більш віддалених від місця катастрофи регіонів, зокрема, радіоактивні дощі пройшли в арктичних регіонах Радянського союзу, Швеції, Фінляндії, Норвегії. Цезій-137 був знайдений в м'ясі оленів і рослинах лишайника.
День трагедії на ЧАЕС змінив долі тисяч людей і забрав велику кількість життів. У 2019 році Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України трьом водолазам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році Олексію Ананенку, Валерію Беспалову та посмертно Борису Баранову.
Участь у ліквідації наслідків аварії брали представники всіх областей, районів України. Наші земляки – також не були осторонь чорнобильського лиха. В різний час, з різним завданням вони працювали пліч-о-пліч з іншими ліквідаторами.
Під час заходу присутні учні 9-В класу ЗОШ I-III ступенів №3 (під керівництвом Базюк Ірини Романівни) мали змогу особисто поспілкуватись з головою обласної громадської організації Спілки чорнобильців України «Прикарпат-бат Чорнобиль» Ярославом Олійником, Богданом Телько, Ярославом Гвоздецьким та Миколою Романівим.
Доповненням до цікавої розмови був перегляд відеороликів, які всебічно висвітлили події тих днів 1986 року.
Урятований світ — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...





Комментариев нет:

Отправить комментарий