Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

среда, 21 октября 2015 г.

Зустріч – спогад «Анатолій Онишко: непередбачуваний, відкритий і вразливий».

16 серпня 2015 року, з нагоди 75-ліття перекладача і поета Анатолія Онишка, у приміщенні Центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка пройшла зустріч – спогад «Анатолій Онишко: непередбачуваний, відкритий і вразливий».
Із вступним словом виступила завідувач ЦБ Ольга Небилович, яка наголосила, що – «Анатолій Васильович Онишко, якому у серпневі дні 2015 року виповнилося б 75 років, став візитівкою Калуша, завдяки його творчості наше місто стало знаним на всю Україну».

«Лицар поезії і перекладу» - так назвала А. Онишка ведуча зустрічі, відома поетеса Оксана Тебешевська, - Онишко горів у праці. Неодноразово залишав любе йому товариство, кажучи: «Мене чекає Заратустра!»




Споминаючи про батька поділився син Онишка, Ярослав: «тато любив сім’ю, а ще природу й подорожі. Не раз брав мене з собою. Радів, що я займаюся спортом. Сам займався йогою…».

Марія Зьомковська наголосила, що Анатолій Онишко був вимогливим у поезії: - «Ми зустрічались у літстудії. Мої вірші часто були підкреслені червоним стержнем, Онишко виправляв їх. І щиро радів коли «вдавалася» поезія і ставив великий +».
«Нас з Анатолієм поєднував гумор, - сказав у своєму слові, - сказав у своєму слові журналіст Петро Шевчук, - а ще Онишко любив товариство «Та на першому місці у нього була літературна праця…»
Відео - презентацію, присвячену Анатолію Онишку, підготували працівники відділу новітніх технологій та інформатизації ЦБ ім. Т. Шевченка.

Вірші та переклади А. Онишка прозвучали у виконанні членів районної літстудії «Провесінь» (кер. О. Тебешевська)

Присутні на зустрічі – спогаді мали можливість ознайомитися із викладкою літератури «Правдивий тлумач і справжній ювелір слова».
Перекладач і поетеса Галина Бутковська розповіла: - «На «хімію» мали приїхати представники американської фірми. Ми дуже переживали з цього приводу. Нас дуже виручив Анатолій, бо Онишко добре знав не тільки розмовну англійську, але і технічні терміни. Він швидко переходив у розмові з однієї мови на інші».

Із споминами про А. Онишка виступили також Володимир Сивобровенко, Поліна Овсяннікова, Олеся Франко, Микола Когут та інші.


Комментариев нет:

Отправить комментарий