Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

среда, 16 января 2019 г.

«У полум’ї Чорнобильського болю»

14 грудня в День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в центральній бібліотеці ім. Т.Шевченка відбувся  круглий стіл.
Указом Президента України від 10 листопада 2006 року цей день щорічно відзначається на честь закінчення будівництва саркофага над четвертим енергоблоком. У ніч із 25 на 26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хвилини на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася катастрофа, яка сколихнула всю планету. Четвертий енергоблок перетворився на суцільну руїну: обпалений бетон, покривлена арматура, зруйновані стіни. А над землею попливли величезні невидимі хмари радіації.

Відразу ж на АЕС почали прибувати пожежники, які багато годин вели жорстокий бій з вогнем. Час ніби поділився на дві частини – до 26 квітня 1986 року і після нього. Цим частинам в народі вже дано назву – два кольори часу. У 30-ти кілометрову зону навколо ЧАЕС почали прибувати фахівці, яких відправляли для проведення робіт на аварійному блоці та навколо нього, а також військові частини. Пізніше їх стали називати ліквідаторами аварії. Вони працювали в небезпечній зоні змінами. Ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхні місця приїжджали інші.Основну частину робіт було виконано упродовж 1986-1987 років. В них взяли участь приблизно 240 тисяч осіб.



Комментариев нет:

Отправить комментарий