Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

среда, 16 января 2019 г.

Презентація книги Івана Ткачика 
«Моя спонуко дій»

18 листопада в рамках засідання літературно-мистецької  вітальні «Дивосвіт пера та пензля», яка діє при центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася  презентація книги Івана Ткачика «Моя спонуко дій».
«Моя спонуко дій» - третя збірка поезій калуського літератора, просвітянина та громадського діяча Івана Павловича Ткачика. Вийшла вона у львівському видавництва «Тріада плюс» частково за кошти міського бюджету Калуша по комісії з питань підтримки книговидання місцевих авторів. До неї увійшли поетичні твори, написані автором упродовж останніх чотирьох років. Окремими розділами в збірку включені вінок сонетів та абецедарій (33 вірші, кожен рядок яких починається на відповідну букву української абетки, і окремий вірш-азбука) . А це є яскравим свідченням того, що автор не боїться експериментувати. У своїх віршах Іван Ткачик передає власне ставлення до суспільно-політичних подій, війни, миру. Як багаторічний просвітянин (Іван Ткачик двічі очолював Калуське об’єднання ВУТ «Просвіта» 1996-2000, 2009-2011 рр.) своїми поетичними творами стає на захист української мови. Автор захоплюється природою рідного краю і славним минулим свого народу. Вірші поета вдало доповнюють малюнки калуського художника Мирослава Гаталевича.

Збірка «Моя спонуко дій» складається з п’ять розділів, гармонійно поєднаних між собою в нерозривне ціле тонким відчуттям сучасних реалій життя, палкою патріотичною громадянською позицією, щирою любов’ю в її найширших вимірах, тих, що «тримають землю в космічнім вирі". Про все сказане говорять і самі назви розділів книги: «Не одою радості…»; «Гармонія тіла й природи»; «Вплітається слово…»; «Плетениця азбучних суцвіть» (Абецедарій); «Життя -  лиш миті» (вінок сонетів).

Як пише у передмові до видання член Національної спілки письменників України Іван Гентош, «…Поезія Івана Ткачика вирізняється непідкупною щирістю, свіжістю висловлювань, справжністю думки. Автор гранично відвертий у своїх пошуках істини, у розв’язанні суперечностей буття…». Навіть самою назвою книги поет мовби спонукає й закликає читача не лише до споглядання, а й до осмислення і до дії.

Цього дня в читальному залі бібліотеки зібралось чисельне товариство літераторів, журналістів, митців, просвітян, товаришів та рідних Івана Павловича. Свої враження про нову книгу поезій Івана Ткачика висловили: члени Національної Спілки письменників України Василь Строчук  та Оксана Тебешевська, художник Василь Цапів, голова Калуського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Леся Кирилович та друзі по перу.












Комментариев нет:

Отправить комментарий