Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 18 ноября 2019 г.

Презентація книги «Калущина в національно-визвольній боротьбі»
10 жовтня з нагоди відзначення Дня захисника України та 77-ої річниці створення Української Повстанської Армії у центральній бібліотеці ім.Т.Шевченка відбулася презентація книги «Калущина в національно-визвольній боротьбі», упорядником якої є завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери (с.Старий Угринів) Степан Лесів.
Степан Васильович Лесів - дослідник та краєзнавець, людина, яка весь свій час присвячує дослідженням, а саме досліджує ті часи, про які ми мало знали. Тому, що хтось боявся про це говорити, хтось лишень потайки розповідав в родині. Дуже приємно, що останнім часом усе більше з'являється видань історико-краєзнавчого характеру, мемуарів та спогадів.
Історичний шлях героїчної боротьби, який проходили наші предки, залишився б непізнаним та невідомим, якби не величезна пошукова праця істориків і краєзнавців. Досліджуючи маловідомі сторінки національно-визвольної боротьби і життя вояків УПА, відкриваючи справжні імена повстанських командирів, яких навіть їх побратими знали лише за псевдами, об’єктивно висвітлюючи події того часу, Степан Лесів повертає з небуття історичну правду, допомагає позбутися «білих плям» нашої історії.
У своєму виступі упорядник зазначив, що у збірнику матеріалів «Калущина в національно-визвольній боротьбі» вміщено статті, документи та світлини, які висвітлюють історію українського національно-визвольного руху в 1940-1950-х рр. на теренах Калуської округи ОУН. Степан Лесів також коротко зупинився на кожному розділі презентованого видання, представив цікаві відео-світлини, розповів про окремих постатей визвольного руху саме нашого регіону про ліквідацію підпільників, про зраду своїх своїми і виправдання підпільників, які безпідставно обвинувачені в співпраці з органами МДБ. Під час заходу відбувся діалог, де всі мали змогу задати питання упоряднику і отримати вичерпні відповіді по темі національно-визвольної боротьби на теренах нашого краю. «Дослідивши історію цих юнаків, які тоді боролися, можна побачити, що вони пройшли великий шлях», – каже Лесів та додає, що у збірнику також є документи, які стосуються родини Степана Бандери. Окрім того, у книзі «Калущина в національно-визвольній боротьбі» представлено цікаві події, постаті та ситуації. «Треба розказати правду про події, які відбувалися тоді. І треба твердити, що ті хлопці і дівчата боролися за рідну землю, за своє», – наголошує Степан Лесів. Присутні на зустрічі ніби пройшлися сторінками книги, поринули у далеке минуле рідної землі і почули нові цікаві факти з історії УПА на теренах Калущини, відкрили для себе нові постаті вояків армії нескорених і простих людей, які допомагали повстанцям. Свої враження про презентоване видання висловили: старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів, викладач-методист державного вищого начального закладу «Калуський політехнічний коледж», кандидат історичних наук Ігор Ільницький, директор МБФ «Центр національного відродження ім. Степана Бандери» Тарас Рондзістий (м. Київ) та ін.




Комментариев нет:

Отправить комментарий