Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

четверг, 28 ноября 2019 г.

Літературні читання 
«Поетика революції»
З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи в центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка 20 листопада відбулися літературні читання «Поетика революції».
День Гідності та Свободи в Україні запроваджено на честь початку двох українських революцій: Помаранчевої революції та Революції Гідності, коли громадяни, проявляючи дива мужності і патріотизму, повстали на захист демократичних цінностей та свобод, довівши всьому світові, що українці - сучасна європейська нація. Революція Гідності не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного українця зокрема. Євромайдан став логічною історичною крапкою у багатовіковому свідомому виборі українського народу — поверненні в європейську сім’ю. Це — епохальна подія, адже більшість населення молодої держави серцем і розумом зробила рішучий цивілізаційний крок до європейської демократичної матриці життя. Небесна Сотня навіки розписалася за нього кров’ю. Мине ще чимало часу, поки ми сповна зможемо осягнути глибину і значення Революції Гідності для розвитку України, усі її геополітичні наслідки. Історики напишуть про Євромайдан наукові праці, митці — художні твори, учасники протестних акцій — документальні спогади. Мабуть, лише тоді, через призму Євромайдану, зможе побачити й оцінити себе кожен громадянин України, який мріє про утвердження і розвиток нашої держави.
В день пам’ятної дати українці традиційно вшановують пам’ять загиблих під час Революції. Поезія у всі часи виступала індикатором життєвої істини. Поетична мова – мова відвертості передусім з собою, мова бунтарства і вільної думки. Тому, саме такі заходи як читання віршів про Майдан, про війну, про ті події, які відбулися з Україною, є ключовими способами нагадування кожному про нашу історію та передавання цих споминів молодшим поколінням. У такий спосіб ми згадуємо тих, хто віддав своє життя за нас з вами, за тих, хто дав старт зміні нашій країні. Наша місія сьогодні – продовжувати їхню велику справу. Ті, хто кажуть, що на війні не буває поезії, помиляються. У Майданівській поезії - полум’я вогню і запах диму, нескорена віра і надія, холодна смерть і жага до життя. Деталі і образи щоразу постають перед очима, наче Фенікс із попелу… Поезія Революції Гідності унікальна ще й тим, що у ній віддзеркалені злиті воєдино, поєднані одним змістом помисли різних людей, практично з усієї України і зарубіжжя, як професійних поетів, так і поетів-початківців. Багато з них написані були саме на Майдані
Події від Вільнюського саміту до українсько-російського протистояння в Криму і на Сході так чи інакше знайшли своє відображення в поетичних збірках і калуських поетів: Богдана Сімківа, Івана Ткачика, Надії Кбур, Ійї Ходорівської та інших. На заході поезію Революції Гідності читали і безпосередні учасники подій на Майдані: Іван Стратієнко – комендант калуського наметового містечка на Майдані, активний учасник Революції Гідності, організатор координаційного центру допомоги учасникам АТО, командир відділення реактивного дивізіону; Іван Качмар - учасник Революції Гідності та громадський активіст; калуські літератори Богдан Сімків, Ійя Ходорівська та старшокласники ЗОШ І-ІІІ ступенів №3.








Комментариев нет:

Отправить комментарий