Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка

понедельник, 18 ноября 2019 г.

Презентація поетичної збірки "Експресії" Володимира Присяжнюка
Як людина переживає та проживає різні емоційні стани та у що можуть трансформуватись найсильніші емоції, розповів франківський поет Володимир Присяжнюк під час презентації своєї нової поетичної збірки "Експресії", яка відбулася 6-го листопада в калуській центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка з нагоди відзначення Дня української писемності та мови.
Володимир Присяжнюк – педагог за фахом, поет. Автор трьох книжок – поетичних пародій «Тобі сюди, Алісо!» (2016) та лірики «У середмісті моєї пам’яті» (2017) і «Експресії» (2019). Свої твори автор публікував в літературних журналах «Дніпро», «Німчич», «Форум», у чисельних літературних альманахах і та колективних збірниках в Україні і за кордоном.. Поезії Володимира Присяжнюка перекладені іспанською і галісійською мовами. Пісні на слова автора виконують Тарас Житинський, Олександр Войтко, Олександр Свєтогоров, Володимир Ринденко, Зоряна Валіхновська та ін. Літературний редактор та автор передмов до ряду книг сучасних українських поетів
.Презентована збірка "Експресії" вийшла друком у видавництві «Сполом». Автор передмови — Катерина Каленіченко, член НСПУ. Художник-ілюстратор – відома львівська мисткиня Ірина Токарська, з якою автор співпрацює уже кілька років поспіль. Наскрізним стрижнем поетичної збірки Володимира Присяжнюка є емоційний стан ліричного героя творів, спалах його почуттів – не лише через закоханість чи розчарування, але й як наслідок небайдужого сприйняття сучасних українських реалій. Кожен автор, який творить поезію, а не віршує, у своїх творах виявляє максимальні емоції,- зізнався поет Володимир Присяжнюк.- Назва книжки, на мій погляд, відповідає змісту тих творів, які в ній зібрані. Це – найвищий вияв емоцій літературного героя. У збірці представлені поезії, написані упродовж півтора останніх років. Тематика поезій дуже широка – громадянська лірика, філософська, пейзажна, любовна і т.д. Але я так добирав до книжки поезії, щоб грані розділів не випирали, а були органічно єдині у своїй палітрі. Бо, на моє переконання, навіть у пейзажній ліриці обов’язково присутні автор і його відчуття, а що вже казати про інші спектри поезії.
В рамках презентації автор розповів про творчий пошук, акцентуючи увагу на тому, що далеко не всі вірші є автобіографічними. Деякі образи героїв - це побачене та почуте від інших людей, але творчо опрацьоване та подане через призму особистого бачення автора. Читацький же рейтинг, каже Володимир Присяжнюк, яскраво бачить по відгуках у соцмережах на той чи інший вірш. Нещодавно він встановив своєрідний місцевий рекорд у соцмережах, його вірш зібрав понад 10 тисяч лайків та близько 15 тисяч поширень користувачами у мережі Facebook. Традиційно захід відбувся у форматі бесіди, де кожен присутній міг розпитати Володимира про його творчий шлях, муз та процес народження поезії, а також придбати книги з автографом автора.






Комментариев нет:

Отправить комментарий